Zastosowanie taśmy drucianej w branży spożywczej

Prowadzenie obróbki technologicznej różnych wyrobów w wielu przypadkach wymaga zapewnienia możliwości przemieszczania półproduktów między fragmentami linii produkcyjnej służącymi do wykonywania kolejnych operacji. Jednym z popularniejszych rozwiązań jest stosowanie w tym celu odpowiednich przenośników. W przypadku narażenia na kontakt z cieczami, gazami lub nanoszeniem powłok, a także w wysokich bądź niskich temperaturach i znacznej wilgotności optymalnym sposobem realizacji takich zadań jest wykorzystanie taśmy z drutu. Szczególnie często są one używane w branży spożywczej. Przekonajmy się, co je charakteryzuje i zobaczmy, gdzie sprawdzają się najlepiej.

Czym są taśmy druciane?

Taśmy druciane są wykonywane z modułów składających się z odpowiednio wyprofilowanego drutu stalowego. Pojedyncze fragmenty są kształtowane tak, by można je połączyć w sposób umożliwiający swobodne zaginanie się pasa na wałkach, bębnach lub kołach napędzających i prowadzących taśmę. W zależności od warunków, w jakich taśma będzie eksploatowana, do jej produkcji wykorzystuje się drut stalowy ocynkowany, nierdzewny, kwasoodporny albo żaroodporny. W wielu zastosowaniach taśmy są wyposażone w łańcuchy prowadzące, a także wszelkiego rodzaju zbieraki ułatwiające przemieszczanie danego typu wyrobów albo obrzeża uniemożliwiające zsunięcie się transportowanych materiałów z powierzchni przenośnika.

Gdzie korzysta się z taśm siatkowych?

W branży spożywczej taśmy siatkowe są używane m.in. przy myciu i opłukiwaniu produktów. Wykorzystuje się je również tam, gdzie na powierzchnię wyrobów nanoszone są różne substancje np. polewy. Taśmy są ponadto niezastąpione przy przemieszczaniu półproduktów przez piece przelotowe albo suszarnie. Sprawdzają się np. przy pasteryzacji, schładzaniu czy zamrażaniu. Taśmy druciane będą też niezastąpione podczas konfekcjonowania i pakowania.